10/10/16

Smagsløg

Smagsløger er kjemiske modtagere som gir hjernen informasjon om smagen på mad og drikke.

Det fins omtrent ti tusen stykk smagsløger, barn har flere enn voksne, spredt rundt på tunga, samt noen på ganen, i nesesvelgrommet og på strubelokket.

Hver smagsløg inneholder opp til hundre smagsceller, disse er spesialiserte til å reagere på en av 5 forskjellige smakskvaliteter: surt, salt, søtt, bittert og umami (japansk ord for natriumglutamat, som man finner i kjødd og enkelte oster).

Det fremgår av mange lærebøger at smagsløg
ene for søtt overveiende finnes på tungespissen, for salt på tungens sider foran, for surt på tungens sider bak, og for bittert på baktungen. Dette er egentlig feil, fordi hver smaksløk inneholder smaksceller for alle 5 smaksinntrykk, og hvis man registrerer nerveimpulsene fra enkelte smaksløker ved hjelp av mikroelektroder mens tungen eksponeres for ulike smaksstoffer, finner man at smaksløkene ikke er dediserte til bestemte smaksinntrykk. Selv om smaksløkene i et gitt område av tungen kan være særlig følsomme for én av de fem typene av smaksstoffer, reagerer de som regel også på én eller flere av de andre typene.

(Kilde SNL og wikipedia)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Fremhevet innlegg

For snart ti år siden ga Ingrid Kristine Hasund og Birgitte Kleivset ud boga «Blaude konsonanter - 1000 sørlandske ord og udtrykk» på Portal...